Tancar
  • 09/03/2023

    El Saló de l’Ensenyament reuneix la més àmplia oferta formativa i reforça els serveis d’orientació

    Bioenginyeria o animació en 3D? Dret, economia o els dos graus alhora? Pilot o dissenyador de videojocs? L’oferta d’estudis per als joves després d’acabar l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) o el Batxillerat és molt extensa i triar una opció o una altra no sempre és fàcil. Per facilitar aquesta tasca als estudiants i a les seves famílies torna, del 15 al 19 de març, el Saló de l’Ensenyament de Fira de Barcelona, que reforçarà especialment els serveis d’orientació.

    Organitzat per Fira de Barcelona, l’esdeveniment reunirà als palaus 1, 2 i la Plaça Univers del recinte de Montjuïc 220 expositors que presentaran la major oferta d’estudis de batxillerat, graus universitaris, estudis superiors, complementaris, de Formació Professional, art, idiomes i esport per al curs 2023-24.  Englobarà així mateix més de 150 activitats per ajudar els joves en l’elecció dels estudis que millor s’adapten al seu perfil, de la mà d’un grup d’experts que suggeriran itineraris acadèmics segons les preferències aptituds de l’estudiant a través de trobades individualitzades, visites guiades, xerrades i tallers, organitzats pels expositors i pel mateix saló.

    Així, s’han programat xerrades per a l’alumnat i les famílies, i també visites guiades, dirigides especialment als joves de centres educatius acompanyats pels seus tutors. Igualment, s’ha ampliat l’espai dedicat a les consultes individuals, amb un major nombre de psicòlegs i psicopedagogs experts en orientació que duran a terme trobades individuals durant els 5 dies de celebració del saló.

    Tota l’oferta acadèmica en un únic espai

    Un any més, el Saló de l’Ensenyament comptarà amb l’estreta col·laboració del Departament d’Educació i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya que, des dels seus respectius espais i en relació amb el seu àmbit d’actuació, proporcionaran als assistents informació actualitzada sobre totes les opcions formatives, així com diferents serveis i eines d’orientació.

    El Departament d’Educació, com a novetat, posarà a disposició de famílies i alumnes un espai d’autoconsulta, dotat amb personal de suport, on es podrà consultar, tota l’oferta actualitzada d’estudis no universitaris. Hi haurà dues pantalles tàctils que permetran a nois i noies dissenyar els 16 itineraris formatius més freqüents tant per als alumnes que ja han cursat l’ESO com per als qui no en tenen. Una altra de les novetats és que hi haurà un punt d’informació sobre la preinscripció i un altre sobre les proves d’accés a determinats estudis. També hi haurà l’espai d’orientació personalitzada, amb catorze punts d’atenció individualitzada.

    L’espai de Formació Professional també es diversifica amb punts d’informació organitzats per sectors: cuina, restauració i turisme, logística, administració i comerç, serveis a la comunitat, activitats físiques i esportives, sanitat, indústria i energies renovables, informàtica, imatge i so, i arts gràfiques. En tots s’informa sobre la formació professional dual. De la seva banda, els ensenyaments artístics superiors d’Art Dramàtic, Conservació i Restauració de Béns Culturals, Dansa, Disseny i Música s’ubicaran al Palau 1, juntament amb tota l’oferta universitària atès que són estudis adaptats a l’Espai europeu d’educació superior que s’imparteixen com a graus i màsters.

    Al Palau 1 s’hi ubicaran totes les universitats, tan públiques com privades, que donaran a conèixer els seus estudis per al curs vinent. Igualment, el Departament de Recerca i Universitats oferirà informació i orientació sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, beques i altres ajuts, així com xerrades vídeos-tutorials. Tanmateix, els i les estudiants podran resoldre dubtes relatius a les proves d’accés a la universitat (calendari, preparació, inscripció, matèries d’examen…); les proves d’aptitud personal (PAP) o notes de tall i assignacions de places. També tindran a la seva disposició tots els recursos i eines d’orientació del Canal Universitats, com ara cercadors d’estudis o una aplicació per preparar-se per a les proves PAU, entre d’altres.

    Nous centres d’FP i titulacions renovades

    La Formació Professional serà protagonista al saló amb la participació de 60 expositors que donaran  a conèixer uns estudis que any a any incrementen el seu grau d’inserció laboral i l’interès dels estudiants. Una dotzena de centres participaran per primera vegada, entre ells Motorsport, que imparteix classes de pilotatge esportiu; Escola Guerrero, especialitzada en patronatge i disseny de moda; Escola Sonopro i Sae Technology Group Spain, amb cursos de música, so i producció audiovisual, entre d’altres.

    Pel que fa a l’oferta universitària, hi prendran part les principals universitats del país tant públiques com privades (UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG, URV, UOC, URL, Uvic, UIC, UAO-CEU), així com altres centres internacionals que fan el seu debut al saló com l’Institut Français d’Espagne i ESDES Business School (França); Business and Hotel Management School (Suïssa); FEDA EDU Barcelona German Business School (Alemanya); la Universitat d’Economia de Praga (República Txeca); Microfusa (Regne Unit); o la Education And Athletics Usa Sl. (EUA).

    Els nous graus es restringeixen notablement a causa del decret de 2021 que preveia prolongar la durada dels graus oficials de tres a quatre anys, per la qual cosa enguany es proposen titulacions que han estat totalment renovades amb l’objectiu d’adaptar-se als plans d’estudi. Destaquen el grau en Geografia i Canvi Global de la UB, que suposa una revisió profunda dels programes vigents en les últimes dècades; el grau en Disseny Digital i Tecnologia Multimèdia de la UPC, que impartirà el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM); o els graus en Estudis Socioculturals de Gènere i el grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, de la UAB, entre d’altres.

    Impuls en ciència i tecnologia

    El saló també permetrà als joves conèixer en directe i de primera mà l’activitat investigadora del país a  l’Espai Ciència, una iniciativa organitzada pel Departament de Recerca i Universitats juntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).  En aquest espai, es mostrarà l’activitat científica i la innovació tecnològica d’una manera pràctica i atractiva, a través de tallers i demostracions impartits per 15 universitats, centres de recerca, empreses i altres institucions científiques, amb l’objectiu de fomentar les vocacions relacionades amb aquests àmbits.

    Les noves tecnologies també disposaran d’una zona específica, anomenada Aula de Tecnologies Multimèdia que, de la mà del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), desenvoluparan demostracions en el camp de la realitat virtual i els videojocs. Els visitants podran jugar per parelles al videojoc de realitat virtual creat pels professors del grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs del centre, practicar amb una màquina arcade i participar en altres propostes lúdiques.

    D’altra banda, estan previstes activitats esportives organitzades per l’Esport Català Universitari, ECU, així com tallers de Dj, ball esportiu i teatre que tindran lloc a la Plaça de l’Univers del recinte de Montjuïc. També estan programades actuacions musicals de grups l’escena catalana com The Tyets, Triquell, Figa Flawas, Sara Roy i Alba Torro, així com la participació de famosos influencers.

    Paral·lelament, entre el 15 i 17 de març el saló serà també el marc de la 19a Fira Internacional d’Empreses Simulades, que oferirà l’oportunitat als alumnes formats segons el mètode SEFED (Simulació d’Empreses amb Finalitats Educatives) de posar en pràctica les competències i habilitats comercials apreses aplicant els mateixos mètodes i eines d’una empresa real.

    Barcelona, 9 de març de 2023

    Albert Sas Gimeno
    93 233 23 78 – 690 08 83 59
    asas@firabarcelona.com